Een modern leer- en onderzoekscentrum, Aachen (Duitsland)

Het Central Auditorium for Research and Learning of C.A.R.L. Auditorium is de jongste uitbreiding van de RWTH Aachen University (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) in Duitsland. Gelegen op het punt waar de oostelijke en westelijke delen van de universiteit samenkomen, neemt het C.A.R.L. gebouw een centrale plaats in op de grootste onderzoekscampus van Europa. Deze educatieve faciliteit beschikt over collegezalen, seminarieruimtes en open sociale ruimtes die 4.000 studenten kunnen huizen.

Voor de buitengevel van dit stedelijke gebouw, koos architect Schmidt/Hammer/Lassen voor een natuurlijk ogend materiaal dat bestand was tegen graffiti. Equitone [natura] vezelcementplaten bleken perfect voor de klus. In totaal bekleedt 6.000 vierkante meter van het materiaal de buitenkant van de indrukwekkende constructie.

Om het contrast tussen de verschillende ruimtes van het gebouw in de verf te zetten, werden donkere panelen gebruikt voor de verzonken auditoriums, terwijl lichte panelen de open, dynamische sociale ruimtes accentueren. Bovendien beklemtonen kleurrijke verbindingsstukken de buitengevel van het gebouw en geven ze het een hedendaagse en moderne flair.


Architect: Schmidt/Hammer/Lassen Architects, Aarhus
Fotograaf: Michael Rasche, Dortmund

Terug naar het overzicht met referenties